#Gerillagalleriet

Om #gerillagalleriet

Vad händer med en plats om man fyller den med offentlig konst som ingen beställt? Det vill jag utforska med #gerillagalleriet. Genom att visa mina bilder utanför konstgallerier vill jag ge kärlek till platser som bara är utan att vara. Platser som är på paus, platser för väntan eller platser som kommunicerar. 

Med projektet vill jag skapa konstpauser i det offentliga rummet. Gerillagalleriet uppstår antingen som en miniutställning eller som enstaka bilder på anslagstavlor. Projektet rör sig främst i Bergslagen.

Inspirationen till projektet kommer från all den gatukonst som ofta finns i urban miljöer – alltifrån grafitti och affischer till gerillaslöjd och miniatyrvärldar. På landsbygden saknas ofta den oorganiserade konsten. Med projektet vill jag uppmuntra andra till att låna det offentliga rummet och ge något till det offentliga rummet.

Projektet gräver i mitt bildarkiv och visar ibland helt nya projekt.

Har du frågor, glada tillrop eller synpunkter så kontakta gärna mig via ett mejl till bjorndahlfors@gmail.com. Vill du sponsra med bläck och fotopapper så hör av dig. Varje #gerillautställning kommer dokumenteras och visas på denna sidan.


#gerillagallerietwashere

Pågående miniutställningar

Naturens grafik, Storåplan

PLATS: Storåplan
DATUM: 10 oktober 2022
OM BILDERNA: Gör vi världen mer begriplig om vi skalar av och renodlar? Gör världen mer begriplig om vi suddar bort nyanserna och låter konturerna framträda? Det tror inte jag. Nyanserna är det som sammanfogar. Det konturstarka samhället polariserar.  I fotografin blir det enkla och nyansfria ett tacksamt verktyg. I världen däremot krävs det av oss att vi ser nyanserna, vågar ompröva vår ståndpunkt och hellre välja att förstå än att missförstå. Bilderna i utställningen skapar kontraster och hårda linjer. Vi människor måste sudda ut linjerna som skapar onödiga avstånd mellan oss. 


Konstpauser

#gerillagalleriets konstpauser uppstår på anslagstavlor eller på lämpliga ställen där människor passerar för att ta en paus. Varje bild, fäst på sin anslagstavla, publiceras här.

Antal konstpauser: 18
Konstpauser finns i: Stripa, Guldsmedshyttan, Lindesberg, Kopparberg, Nora, Ställberg, Ställdalen och Smedjebacken.

Avslutade miniutställningar

Svenska landskap, Storåplan

PLATS: Storåplan
DATUM: 31 juli – 10 oktober 2022
OM BILDERNA: Tio landskapsbilder från Abisko i norr till Österlen i söder, vykortsserien Svenska landskap är en nationalromantisk hyllning till Sverige och landskapet som formats av människans strävan. En strävan som idag, i ljuset av klimatförändringar och kollapsande ekosystem, har en bitter eftersmak. 

Här finns alla bilderna i utställningen.