Fyra sydsvenska städer på fyra dagar

En fotografisk resa genom södra Sverige.

1600 kilometer på räls. Kors och tvärs genom södra Sverige. Fyra städer på fyra dagar: Stockholm, Halmstad, Växjö och Kalmar. 

Morgontåg via Hallsberg till Stockholm, stressat taxival och en parfymstinkande chaufför, sen ankomst till ett möte om framtiden. 

I tunnelbana, på Östermalmstorg, klev det av ett barn som spelade vuxen. Hennes hållning, kläder och gester var alla imitationer av den överklass som hon tvingas växa upp i. På centralstationen sitter vuxna som inget annat har än sina slitna pappmuggar med reklamtryck.

En person är på väg hem, en annan på väg bort, någon springer på spåret och gör att alla norrgående tåg blir försenade. Mitt liv utspelar sig på och mellan perronger.

Ett bekvämt säte i trotjänaren x2000. En hund skäller oroligt några platser bort. Vissa suckar med samma ton som jag suckar åt barnskrik. 

Ett småstadshotell med silverfiskar, rum i gatuplan utan handdukar. Idrottsgala på tv och utanför rinner Nissan långsamt sina sista meter ut mot havet. Äntligen fick Tove Jerringpriset.

Här finns dansk historia, korsvirkeshus och tegel. Prång och gränder – stadsmur och saltstänk. Biblioteket vadar ut i vattnet. Tomma butikslokaler mitt i stan. Omtalad sushilunch som knappast imponerade.

Jag skaver skosulor i en stad jag känner allt för väl, en stad som alltid varit min motpol, en stad jag aldrig gjort till min, en stad jag alltid velat lämna. Växjö vi kanske borde jobba på vår relation.

Under ett tält växer löftena i ett skrytbygge för miljoner. Domkyrkans spiror har fått konkurrens stadsbilden.  

I vallgraven simmar en vit svan, på borggården skuttar en hare fram, i Kalmarsund speglar sig slottet. Kärleksklotter livar upp den putsade slottsfasaden. 

En tågresa kvar innan jag är hemma. En sista natt i obekväma sängar. Ett ljudligt mathak intill stadsmuren. En uttömd själ på återtåg. 

Stadsbiblioteket i Växjö. Foto: Björn Dahlfors
Staty utanför domkyrkan i Växjö. Foto: Björn Dahlfors
Ankomst och avgång, människor kommer och går, Stockholms centralstation. Foto: Björn Dahlfors
Kalmar slott speglar sig i Kalmarsund. Foto: Björn Dahlfors
Visioner för miljoner som väcker ilska hos kommunens invånare. Foto: Björn Dahlfors
Kärleksklotter på Kalmar slott. Foto: Björn Dahlfors
Genom stadmuren ut i ett regnigt Halmstad. Foto: Björn Dahlfors
Halmstads bibliotek vadar ut i Nissans vatten. Foto: Björn Dahlfors
Vattentornet i Kalmar. Foto: Björn Dahlfors