Tankar och bilder till Bohusgraniten

Västkusten genom ett 50mm objektiv

Allt det du sett, från de första säljägarna som kom när isen drog undan till den elektrifierade bilflottan. Fiskegubbar och krutgummor, de som skördat havet och åkern, och de som malde mjölet och rensade fångsten. Du har sett jägare och bofasta, pirater och vikingar, sjömän från fjärran stränder. Uppkomlingar och nybyggare – norrmän som köper tillbaka sitt förlorade Bohuslän tomt för tomt.

Alla dina minnen, isens obarmhärtiga krängningar och havets brusande vågor. Människofötter, tassar och klövar som trampat på dig. Hammarslagen vid stenbrotten och alla sprängsalvor som tämjt och plattat till dig för att ge plats åt millionärers sommarnöjen.

Aldrig har du sett sådant överflöd. Utanför de gamla sjöbodarna och fiskarstugorna hänger inte fiskenäten på tork, idag står Teslorna på rad och de kontrasterar snickarglädjen, de manifesterar den ägande klassen.

Jag lägger handen på din sommarvarma stenhäll, jag spejar ut över fjärden och tänker på skepp som gått i lä och i kvav bland kobbar och skär. När havet stiger igen, när det reser sig kommer de landliggande klipporna åter få känna havets hand. Nya fjärdar kommer att bildas och landet som reste sig kommer åter sjunka. Nya formationen kommer slipas fram och strandnära tomter svämma över.

Bohusgraniten

Allt du sett, allt du minns, allt du känt.
Alla miljoner år som format dig.

Gerlesborg

Berget

Vid vatten


Om bildserien och fotografen

Egentligen är jag ingen kustperson. Visst uppskattar jag havet obrutna horisonter men på det hela taget är havet mest stort och skrämmande. Kanske därför att jag snarare fotograferade sten än vatten när jag väl besökte Bohuslän.

Bilderna är fotograferade under några julidagar 2021. Motiven är hämtade från Hamburgsund med omnejd.