Bok: Oviksfjällen – En resa från Storsjöns strand till fjällets topp

Under flera år har jag samlat bilder från jämtländska Oviksfjällen. Bilderna har resulterat i en bok. Boken är en personlig resa från Storsjöns strand till fjällets topp. Boken är ett berättande i bilder där texterna ramar in min kärlek till och oro för landskapet och kulturen.

Boken är på 200 sidor och innehåller mer än 150 unika bilder. Boken är trådbunden med hårdpärm i A4-format. Boken är tryckt i 350 exemplar. Vill du beställa ett exemplar mejla till bjorndahlfors@gmail.com. Boken kostar 499 kr inkl. frakt.


Bokens kapitel


Introduktion

”Boken är en hyllning till ett landskap jag älskar, ett landskap i förändring. Små och stora förändringar, smygande förändringar och omvälvande förändringar.”

Utdrag ur boken

Kapitel 1: Storsjöbygden

”När jag står på kyrkbacken i Oviken ser jag allt som gör bygden rik och unik: fjällen, vattnet, skogarna, myrarna och odlingslandskapet. Det var från kyrkan vi, jag och många andra, marscherade i protest mot de multinationella bolagens gruvplaner.”

Utdrag ur boken.

Kapitel 2: Skogen

”Skogen, malmen och den billiga energin, det var det som skapade framgångssagan Sverige. Från ett fattigt land i periferin till ett av världens rikaste länder.”

Utdrag ur boken

Kapitel 3: Myrlandskapet

”I en burk hemkokt hjortronsylt finns hela sommaren bevarad, kanske är det så att myltan varit det som fått människor att uthärda vintrar med mörker, oerhörd kyla och tröstlöst snöande.”

Utdrag ur boken

Kapitel 4: Fäbodarna

”Att det här vid Oviksfjällen finns så många fäbodar vittnar om att det inte var så länge sedan Sverige var ett ruralt land där landsbygden var normen.”

Utdrag ur boken

Kapitel 5: Fjället

”För en smålänning som är uppvuxen med skog inpå knuten är det en otrolig lyx att ha kalfjäll bara någon timme från köksbordet. Jag tror att min barndoms avsaknad av obrutna horisonter är det som fått mig att älska fjällvärlden.”

Utdrag ur boken

Så tycker de som läst boken

Sedan boken släpptes har jag fått så många varma ord och glada tillrop. Tack så hjärtemycket, det gör mig så glad och stolt. Här när några av de fina ord som sagt som boken.

Tack för en underbar bok med vackra, stämmningsfyllda foton. Mycket glad att jag beställde boken!

Underbar bok! Så vackra fotografier! Vilket jobb du har gjort! 

”Tack för den fina bok du skapat. Fantastiska och inspirerande bilder och informativ text. Den kommer få ligga framme i vår stuga.”

Har nyss bläddrat igenom boken! Så fina och intressanta bilder från mina hemtrakter. Vi tillbringar nu tiden så ofta vi kan i vår stuga i Oviksfjällen, platsen i mitt hjärta! Tack för ditt arbete med de fina bilderna och boken!

Jag har hämtat ut boken idag och har sen inte fått något gjort. Bläddrar och bläddrar – vilken fantastisk bok. Den ska få en hedersplats i stugan jag ska bygga till sommaren!

Så bra bilder och bok samtidigt. Du är så jäkla duktig Björn.


Fakta om boken

  • Antal sidor: 200
  • Antal bilder: Över 150 unika bilder
  • ISBN: 978-91-519-6493-5
  • Format: A4
  • Bindning: Hård pärm, trådbunden
  • Utgivning: oktober 2020
  • Papper: 170g silk
  • Upplaga 350 exemplar

Finns på biblioteken i Bergs kommun, i Åre, i Krokom och i Östersund.

Boken kostar 499 kr inkl. frakt. Vill du beställa boken så mejla till bjorndahlfors@gmail.com


Om boken i media

Så många har uppmärksammat min bok, inte bara alla fantastiska människor som köpt den utan även tidningar, radio och webbsidor. Här är några länkar samlade.

20200902

P4 Jämtland intervjuade mig om min bok

Hör intervjun här!

20200901

Lindenytt har skrivt om min bok.

Läs intervjun här!

20200831

Lindekultur har skrivit om min bok

Läs deras artikel här!

20201001

Utemagasinet

Utemagasinet tipsar om min bok.